Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że produkcja mrożonych owoców i orzechów w lipcu i sierpniu 2015 r. (czyli w pierwszych dwóch miesiącach bieżącego sezonu) wyniosła 162 tys. ton. To aż o 23% więcej w porównaniu do tego samego okresu rok temu – podali analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Początek sezonu jest decydujący dla produkcji mrożonek owocowych – w całym sezonie 2014/2015 wielkość produkcji w lipcu-sierpniu stanowiła aż 46% łącznej produkcji. Jak zauważają analitycy banku, tak duży wzrost produkcji mrożonek owocowych może zaskakiwać, gdy wziąć pod uwagę oczekiwany spadek podaży surowca do przetwórstwa, szczególnie malin.
Niemniej w kierunku wzrostu produkcji mrożonek mogły działać większa produkcja wiśni (w ubiegłym roku ze względu na niskie ceny część owoców nie została zebrana), a także wyższa r/r produkcja truskawek (+1,7 proc. do 206 tys. t).
Źródło: BGŻ BNP Paribas, GUS