W czwartek 1 października 2015 r. minister rolnictwa Marek Sawicki podpisał rozporządzenie, które rozszerza możliwości sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego.
Rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej wprowadza szereg zmian w stosunku do obowiązujących dotychczas rozwiązań. Wprowadzono kilka ułatwień dla podmiotów, w tym rolników i pszczelarzy, prowadzących taką sprzedaż na rzecz konsumentów końcowych oraz do zakładów prowadzących handel detaliczny bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego.
Jak podkreślił minister Sawicki, Jest to szansa dla rolników na dodatkowe dochody z gospodarstwa. Sprzedaż bezpośrednia ma pozwolić producentom, szczególnie tym niewielkim, łatwiej dotrzeć do konsumentów na lokalnych rynkach.
Najważniejsze zmiany:
- - rozszerzenie katalogu produktów pochodzenia zwierzęcego dopuszczonych do sprzedaży bezpośredniej o siarę, mrożone tusze drobiu, zajęczaków i zwierząt łownych, skórowane tusze grubej zwierzyny łownej, patroszone tusze drobnej zwierzyny łownej, podroby drobiu, zajęczaków i zwierząt łownych, ślimaka lądowego z gatunku Cornu aspersum maxima (ślimaka wielkiego szarego);
- - wprowadzenie możliwości sprzedaży bezpośredniej jaj z gospodarstwa;
- - w zakresie limitów wielkości produkcji, np. podwyższenie limitów dla tusz gęsi z 50 na 500 sztuk tygodniowo, określenie limitów dla produktów, dla których dotychczas ich nie ustanowiono (z wyłączeniem produktów pszczelich nieprzetworzonych, produktów rybołówstwa), tj. dla tusz zwierząt łownych i żywych ślimaków lądowych, określenie limitów dla nowo dodanych produktów pochodzenia zwierzęcego, tj. siary;
- - wprowadzenie możliwości przekroczenia wielkości sprzedaży bezpośredniej przez podmiot w danym tygodniu, pod warunkiem uzyskania zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii oraz zachowania rocznego limitu sprzedaży;
- - określenie minimalnych wymagań higienicznych dla sprzedaży żywności pochodzenia zwierzęcego z obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, w tym urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności (np. mlekomatów);
- - zniesienie, pod pewnymi warunkami, ograniczenia dotyczącego obszaru sprzedaży bezpośredniej w przypadku sprzedaży podczas wystaw, festynów, targów oraz kiermaszów organizowanych w celu promocji tych produktów, tj. wprowadzenie możliwości sprzedaży podczas takich imprez na terytorium całego kraju;
- - wprowadzenie możliwości tzw. „sprzedaży zbiorczej”, tj. sprzedaży przez podmiot prowadzący sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych przez inny podmiot prowadzący taką działalność w tym samym powiecie, podczas wystaw, festynów, targów oraz kiermaszów organizowanych w celu promocji tych produktów;
- - uproszczenie i usystematyzowanie brzmienia przepisów i poprawa ich czytelności.
Źródło: MRiRW, KRIR