Dopłaty do prywatnego przechowywania mogą być przyznawane w odniesieniu do odtłuszczonego mleka w proszku pochodzącego z Unii Europejskiej, wytworzonego z mleka krowiego wyprodukowanego we Wspólnocie. Komisja Europejska uruchamia mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania OMP w przypadkach wystąpienia trudnej sytuacji na rynku produktów mleczarskich, uwzględniając w szczególności notowane w UE średnie ceny rynkowe oraz koszty produkcji.
Ostatnim dniem na złożenie formularza umów o dopłatę do prywatnego przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku (i masła) jest 29 lutego 2016 roku.
Od dnia 19 października br. w ramach mechanizmu umowy mogą być zawierane na okres przechowywania OMP:
1. nie krótszy niż 90 dni i nie dłuższy niż 210 dni – stawki dopłat wynoszą:
- 8,86 euro za tonę przechowywanych produktów w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania;
- 0,16 euro za tonę przechowywanych produktów i na dzień w odniesieniu do przechowywania objętego umową;
2. wynoszący 365 dni – stawki dopłat wynoszą:
- 8,86 EUR za tonę przechowywanych produktów w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania;
- 0,36 EUR za tonę przechowywanych produktów i na dzień w odniesieniu do przechowywania objętego umową.
Jednakże w przypadku, gdy ilość objęta umową może zostać wydana z magazynu po upływie minimalnego okresu przechowywania wynoszącego 270 dni, kwoty dopłat zostają zmniejszone o 10%. Według rozporządzenia Komisji Europejskiej wnioski o dopłaty są ważne jedynie wtedy, gdy wskazano w nich stawki dopłat, o które wystąpiono, a przechowywanie objęte umową kończy się w dniu poprzedzającym wydanie z magazynu.
Źródło: ARR, FAMMU/FAPA