Według danych Komisji Europejskiej, przytaczanych przez Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych, we wrześniu br. w UE-28 cena wieprzowiny w skali roku spadła o 7,4%, ale w porównaniu do poprzedniego miesiąca wzrosła o 2,6%. Średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty wyniosła 1465,70 euro za tonę. Dla porównania, na rynku światowym przeciętna cena mięsa wieprzowego była niższa o 76,2 eur/t – wynosiła 1389,50 eur/t. Średnia światowa cena z września 2015 r. obniżyła się dużo mocniej niż unijna – w ciągu roku aż o 27,9%, a przez miesiąc o 6,7%.

Mięso wołowe w Unii Europejskiej kosztowało średnio 3741,30 eur/t, a cena ta była wyższa niż we wrześniu 2014 r. o 3,2% oraz nieznacznie niższa niż w sierpniu 2015 (-0,2%). Mimo znaczącego spadku światowej ceny – o 25,4 r/r i 4,5% m/m, do poziomu 3985,90 eur/t – pozostawała ona wyższa od średniej unijnej o 244,6 eur/t.

Mięso drobiowe we wrześniu br. na rynku unijnym osiągnęło przeciętną cenę 1904,90 eur/t, która w skali roku wzrosła o 1,5%, ale w ciągu miesiąca spadła o 1,5%. Światowa cena była w tym czasie wyraźnie wyższa – wyniosła 2259,40 eur/t, wzrastając o 1,3% r/r, ale zaliczając nieznaczny spadek w porównaniu do poprzedniego miesiąca (-0,4%).

Wrześniowa cena wieprzowiny w Unii Europejskiej była wyższa od średniej światowej o 5,5%. Jednak ceny pozostałych rodzajów mięsa były we Wspólnocie niższe – wołowiny o 6,14%, a drobiu aż o 15,7%.

Źródło: FAMMU/FAPA