W tę niedzielę (25 października) odbędą się nie tylko wybory parlamentarne. W Gospodarstwie Rolnym Ludwik Majlert (historyczna nazwa "Marcelin-Tadzinek"), położonym w Białołęce na północno-wschodnich obrzeżach Warszawy, odbędzie się nietypowa „impreza” tzw. Dzień Szabrownika.

Właściciele gospodarstwa, którzy kontynuują rodzinne tradycje sięgające XIX w., na 10 hektarach uprawiają warzywa, przede wszystkim „gatunki mało znane lub zapomniane”. Ich motto to „smak i prozdrowotność”. Jak piszą na swojej stronie internetowej, ich „sposób uprawy to ciągłe poszukiwanie "złotego środka", łączenie najnowszych osiągnięć nauk rolniczych z elementami rolnictwa ekologicznego.” Wiele gatunków cukinii, cykorii, dyni, do tego szpinak, sałaty, jarmuż czy bazylia – to tylko część asortymentu. Wszystko to można w ciągu roku nabyć w sklepiku działającym przy gospodarstwie. Ale ponieważ samo gospodarstwo zapada w zasłużony sen zimowy, w sklepiku oraz na polu odbędą się porządki. W tę sobotę (24 października) ostatni dzień, w którym sklep będzie czynny. Na stronie można znaleźć listę warzyw wciąż dostępnych. Warto podkreślić, że są one zbierane z pola poprzedniego dnia lub o świcie w dniu sprzedaży.

Co zbierzecie, to Wasze!

Natomiast w niedzielę 25 października będzie wspomniany Dzień Szabrownika. Gospodarze – Jola i Ludwik Majlertowie wraz z rodziną – zapraszają na pole wszystkich chętnych do pozbierania i wycięcia pozostałych po zbiorach warzyw oraz zabrania ich ze sobą do domu. Podobno na polu jest jeszcze trochę chrupkiej cykorii liściastej, pasternak do wykopania samemu za pomocą wideł, średniej wielkości liście szpinaku, resztki pietruszki naciowej i rukoli, długa sałata rzymska, młode liski zielonego jarmużu i gorszej już jakości brokulik gałązkowy. Ilości są zbyt małe, by zasiliły sklepik, ale zdecydowanie zbyt duże, żeby pozwolić się im zmarnować!

Gospodarze proszą o zaopatrzenie się w torby, koszyki, nożyki, rękawice oraz KONIECZNIE nieprzemakalne obuwie i ciepłą odzież. Zapewniają, że będzie można ogrzać się przy ognisku, a także skosztować zupy dyniowej oraz na ruszcie ugrillować zebrane warzywa. Zachęcają również do przyniesienia i podzielenia się z innymi szabrownikami czymś do jedzenia – mogą to być np. domowe ciasta czy tarty.

Niedziele 25 października 2015
Od 12:00 do 16:00