Z danych Komisji Europejskiej wynika, że mimo znaczącego spadku unijnego eksportu towarów rolno-spożywczych do Federacji Rosyjskiej, krajom Wspólnoty udało się zwiększyć łączną wartość wywozu tych produktów.
Według Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych, powołującego się na dane KE, wartość unijnego eksportu towarów rolno-spożywczych do Rosji w okresie od sierpnia 2014 do lipca 2015 spadła aż o 43% – do poziomu 6,3 mld euro. W wyniku rosyjskiego embarga spadł wywóz unijnego sektora mleczarskiego (przede wszystkim pełne i odtłuszczone mleko w proszku oraz sery), a także owoców i warzyw, chociaż odnotowano wzrost wysyłek w sektorze mięsnym.
Jednak łącznie w analizowanym okresie (sierpień 2014 – lipiec 2015) kraje Unii Europejskiej wyeksportowały produkty rolno-spożywcze o wartości 127,458 mld euro, czyli o 5,7% większej r/r.
„Jak podkreśla Komisja, największy wzrost wartości wywozu towarów rolno-spożywczych z Unii do krajów trzecich dotyczył Stanów Zjednoczonych (+16%), Chin (+33%), Szwajcarii (+5%), Turcji (+26%) oraz szeregu krajów azjatyckich, takich jak: Hongkong (+19%) oraz Korea Południowa (+29%), gdzie Wspólnota wysyłała duże ilości mięsa. Wzrosła także wartość wywozu towarów rolno-spożywczych do krajów arabskich, w tym do Egiptu (+26%), Arabii Saudyjskiej (+10%) oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich (+14%)”, podaje FAMMU/FAPA.
Wzrost wartości eksportu mięsa wołowego z UE wyniósł aż 23%, a drobiowego 5%. Wartość wywozu wieprzowiny nie uległa zmianie, ponieważ spadek eksportu do Rosji został zrekompensowany przez wzrost wywozu do takich krajów jak: Japonia, Korea Południowa oraz Filipiny.
Źródło: FAMMU/FAPA