Wiele dyskontów spożywczych błędnie dokonywało znakowania polskich produktów. Gdy zrobiło się o tym głośno, należało podjąć działania, dzięki którym problem zostanie wyjaśniony. Problem nadal się pogłębia, więc Minister Rolnictwa i inni przedstawiciele rządowi próbują znaleźć rozwiązanie. Przeczytaj, by dowiedzieć się, czy jest szansa na to, by wprowadzono paszportyzację polskiej żywności.
Problem zauważalny jest w kolejnych sklepach, dlatego blisko 150 przedstawicieli branży rolniczej zastanawiało się nad wprowadzeniem paszportyzacji polskiej żywności. Odbyło się to podczas konferencji z Ministrem Rolnictwa i z zastępcą dyrektora generalnego KOWR.
Paszportyzacja polskiej żywności to pomysł, który ma spowodować, że polskie produkty będą bardziej widoczne dla konsumenta. W tym przypadku niezwykle ważna jest ich jakość.
Musimy pamiętać, że żywność wysokiej jakości musi być dostępna nie tylko dla tych, którzy zwracają uwagę na składniki odżywcze, ale także dla tych, którzy szukają w produktach elementów kulturowych – podkreślał szef resortu rolnictwa.
– Minęły czasy kiedy polski produkt na świecie nie mógł konkurować jakością. Konsumenci chcą kupować nasze rodzime produkty, ale chcieliby też mieć gwarancje, że to jest polski produkt. Jako Ministerstwo Cyfryzacji jesteśmy gotowi do kooperacji, by te gwarancje wypełnić – podkreślił Sekretarz Stanu w Ministerstwie Cyfryzacji Adam Andruszkiewicz.
Według ustaleń portalu agrofakt.pl, paszportyzacja polskiej żywności może odbywać z zastosowaniem rozwiązań takich jak:
- Uczciwość, transparentność, lokalność – źródła siły nowoczesnej marki spożywczej – Marta Marczak, PwC Polska
- Łańcuch dostaw: globalny, interoperacyjny paszport dla żywności – Simit Naik, Steve Shadders, nChain London
- Paszportyzacja produktów spożywczych z wykorzystaniem traceability – Michał Grabia, Sieć Badawcza ŁUKASIEWICZ – Instytut Logistyki i Magazynowania
- Wykorzystanie technologii blockchain w zapewnianiu bezpieczeństwa i jakości żywności – dr. Katarzyna Kosior, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy
Źródło: agrofakt.pl