21 lipca 2020 roku Hongkong zniósł część zakazów eksportowych dotyczących mięsa drobiowego. Służba weterynaryjna Hongkongu poinformowała o wznowieniu eksportu mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj).

Produkty te przeznaczone są do spożycia przez ludzi z następujących powiatów:

•powiat kolski, województwo lubelskie;
•powiat wolsztyński, województwo lubelskie;
•powiat koniński, województwo wielkopolskie;
•powiat wrocławski, województwo wielkopolskie;
•powiat ostródzki, województwo zachodniopomorskie;
•powiat raciborski, województwo dolnośląskie;
•powiat kędzierzyńsko-kozielski, województwo warmińsko-mazurskie;
•powiat sieradzki, województwo łódzkie;
•powiat łowicki, województwo łódzkie;
•powiat łódzki wschodni, województwo łódzkie;
•powiat poddębicki, województwo łódzkie;
•powiat zgierski, województwo łódzkie;
•powiat pabianicki, województwo łódzkie;
•Łódź, województwo łódzkie.

Przyjmowane będzie wyłącznie świeże lub zamrożone mięso drobiowe oraz produkty z drobiu, których cała przesyłka pochodzi od drobiu utrzymywanego w kraju, strefie lub kompartmencie wolnym od grypy ptaków (Avian Influenza, AI) od momentu wylężenia. 

Przesyłki z jajami przeznaczonymi do spożycia przez ludzi (wyprodukowane/zapakowane) będą przyjmowane wyłącznie z kraju, strefy lub kompartmentu wolnego od AI pod warunkiem transportowania ich w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach.

Przesyłka z produktami spożywczymi musi być zaopatrzona w świadectwo zdrowia w uzgodnionym formacie używanym aktualnie jako towarzyszące przesyłkom eksportowanym z Polski do Hongkongu.