W tamtym roku, podczas zeszłorocznych badań Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, tylko w jednej próbce truskawek wykryto przekroczenie dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów. Sprawdź, jakie są wyniki badań w tym roku.

"W obrocie pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Są jednymi z popularniejszych owoców sezonowych, a ich spożycie dostarcza wielu korzyści: małokaloryczne, zawierają cenne substancje - minerały (cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo), witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B9, E oraz w szczególności C - 66 mg/100g), pektyny, fitocydy, kwas elagowy, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, błonnik, bromelinę (dojrzałe owoce)" - podaje PIORiN. 

Jednocześnie PIORiN zapewnia,  że corocznie prowadzi aż 23 tysiące kontroli na plantacjach rolniczych i ogrodniczych oraz prowadzi badania pozostałości środków ochrony roślin obejmujących ponad 3 tys. 200 próbek płodów rolnych.

Badania te realizowane są w specjalnych, akredytowanych laboratoriach Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz w Centralnym Laboratorium Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Toruniu.

"Ubiegłoroczne wyniki badań pozostałości środków ochrony roślin w truskawkach napawają optymizmem. Przebadanych zostało 88 próbek truskawek pobranych na terenie całego kraju. W próbkach tych przekroczenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów stwierdzono tylko w 1 przypadku. W bieżącym roku PIORiN kontynuuje prowadzenie nadzoru nad prawidłowością stosowania środków ochrony roślin w truskawkach" - zapewnia Inspekcja.

Źródło: agropolska.pl