W październiku drugi miesiąc z rzędu wzrósł indeks światowych cen żywności (FAO Food Price Index) – tym razem podskoczył o 3,91% do poziomu 162 punków. We wrześniu 2015 roku wskaźnik ten wynosił 155,9 pkt. Natomiast przez rok indeks spadł o 16% z poziomu 192,7 pkt. w październiku 2014.

Opracowywany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Rolnictwa indeks cen żywności mierzy miesięczne zmiany dla koszyka 5 grup produktów: mięsa, nabiału, zbóż, nasion oleistych, oraz cukru.

W październiku wyraźnie podrożały oleiste, nabiał oraz cukier. Indeks cen cukru wyniósł 197,4 pkt. i był wyższy niż we wrześniu br. o 29 pkt., czyli 17,2%. Przyczyniła się do tego pogoda – w Brazylii, światowym potentacie w produkcji cukru, intensywne opady opóźniły żniwa trzciny cukrowej, a doniesienia o uszkodzonych plonach z powodu suszy w Indiach, Tajlandii i Filipinach wsparły wzrost indeksu. Według FAO artykuły mleczarskie podrożały o 9,35% do poziomu 155,6 pkt (+13,3). Powodem były obawy o wielkość produkcji w Nowej Zelandii. Indeks cen oleistych po trzech miesiącach spadków wzrósł o 6,26% do 142,6 punktów (+8,4), do czego przyczyniły się głównie wyższe ceny oleju palmowego, spowodowane niepokojem o wpływ El Niño na produkcję w południowo-wschodniej Azji. Nieznacznie wzrosły także ceny zbóż – o 1,68% do 157,4 pkt (+2,6). Spowodowane to było obawami o stan upraw pszenicy ozimej w niektórych krajach, a także mniejszą sprzedażą kukurydzy w USA. Niewielką obniżkę zaliczył indeks cen mięsa – o 0,3% do 168,8 punktów (-1,5) – który pozostaje na stabilnym poziomie od marca 2015 roku.

Źródło: FAO