Z danych unijnego urzędu statystycznego Eurostat wynika, że w sezonie 2014/15 (od lipca 2014 do czerwca 2015) eksport świeżych owoców i warzyw z Polski spadł o 18% względem poprzedniego sezonu. Wywóz ten osiągnął poziom 1,786 mln ton. Co więcej, spadek cen owoców i warzyw na światowych rynkach przełożył się na jeszcze mocniejszy spadek przychodów z eksportu tych produktów – o blisko 20% do poziomu 1,02 mld euro w porównaniu do 1,27 mld euro w sezonie 2013/14.

Najwięcej trosk przysporzył nam spadek eksportu jabłek. Po wprowadzeniu przez Rosję embarga na żywność z Unii Europejskiej wywóz tych owoców spadł do poziomu 890 tys. ton (wg Eurostat), czyli o 20,3% mniej niż w poprzedniej kampanii oraz o blisko 30% mniej w porównaniu do rekordowego eksportu sprzed zakazu (sezon 2012/13).

Spadek eksportu kapusty również odbił się na naszych wynikach. W sezonie 2014/15 na zagraniczne rynki wysłaliśmy 112 tys. ton w porównaniu do 154 tys. ton rok wcześniej – oznacza to obniżkę aż o 27,3%. Znacząco spadł również wywóz pomidorów – z 113 tys. ton w sezonie 2013/14 do 83,5 tys. ton rok później (-26,1%).

Mimo wszystko częściowo udało nam się zniwelować straty powstałe w wyniku rosyjskiego embarga. Eksport świeżych owoców i warzyw na pozostałe rynki wzrósł r/r o 12,4%. W okresie od lipca 2014 do czerwca 2015 największym odbiorcom naszym owoców i warzyw  stała się Białoruś – eksport do tego kraju zwiększyliśmy aż o 27% do poziomu 340 tys. ton. Wyraźnie wzrosły również wysyłki na Ukrainę oraz do Serbii, Bośni i Hercegowiny i Kazachstanu. Można bezpiecznie założyć, że spora część tego eksportu trafiła następnie na rynek Federacji Rosyjskiej, mimo wprowadzonego zakazu, z czy zresztą kraj ten próbuje walczyć różnymi metodami.

Pozytywnym sygnałem jest zwiększenie eksportu wewnątrz Unii Europejskiej – do krajów Wspólnoty wysłaliśmy łącznie 977 tys. ton świeżych owoców i warzyw, czyli o 26% więcej niż poprzednio. Mimo obniżki o7% najważniejszym odbiorcą naszych produktów pozostają Niemcy, gdzie wysłaliśmy 82,3 tys. ton. Wzrasta znaczenie krajów północnej Afryki, przede wszystkim Egiptu i Algierii, dokąd wyeksportowaliśmy ponad 5-krotnie więcej świeżych owoców i warzyw.

Źródło: Eurostat, Fresh Plaza, BGŻ BNP Paribas