Mszyce to niezwykle irytujące owady. Oblepiają rośliny nie tylko na polach, ale też w ogrodach, balkonach czy domach. Te niewielkie roślinożerne pluskwiaki, gdy już się pojawią, są nie lada problemem! Nie tylko atakują rośliny, ale mogą też przenosić groźne choroby. Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się, jakie są skuteczne sposoby na pozbycie się mszyc z pielęgnowanych przez ciebie roślin.
Skąd wiadomo, że roślina została zaatakowana przez mszyce?
Jest to widoczne gołym okiem. Mszyce atakują całymi koloniami – najpierw atakują wierzchołki roślin, a później przechodzą na inne części rośliny. Bardzo szybko wysysają soki, szczególnie koncentrując się na młodych liściach i pąkach.
Jeśli zaobserwujemy ich pojawienie się na roślinach, to trzeba działać natychmiastowo i zdecydowanie.
Jak je rozpoznać?
Mszyce w zależności od gatunku mierzą od dwóch do pięciu milimetrów. Mogą mieć różne kolory, więc są mszyce przeźroczyste, białe, kremowe, żółte, zielone i czarne. Rozmnażają się bardzo szybko. Co ciekawe, w ciągu jednego sezonu mszyca wydaje kilka lub kilkanaście pokoleń, w każdym po kilkadziesiąt osobników.
Roślina, która została zaatakowana przez mszyce zaczyna słabnąć i przestaje rosnąć. Pędy i liście, na których mszyce żerują skręcają się i żółkną, a z czasem zasychają. Wtedy mszyce nie próżnują i przenoszą się na inne rośliny rosnące w pobliżu.
Zaatakowane przez mszyce fragmenty roślin oblepione są ich odchodami, czyli tak zwaną spadzią lub rosą miodową. Jej słodki smak przyciąga mrówki i stanowi pożywkę dla grzybów sadzawkowych (na roślinach widoczne w postaci czarnych kropek). Do spadzi bardzo często przylepiają się zarodniki grzybów chorobotwórczych powodujące szarą pleśń. Z racji, że mszyce żerują na różnych roślinach, to w łatwy sposób mogą przenosić choroby wirusowe.
Naturalne sposoby na pozbycie się mszyc
Jeśli sytuacja z mszycami na twoich roślinach nie jest aż tak bardzo poważna, warto zrezygnować z chemicznych substancji. Na początek można spróbować walki z mszycami za pomocą domowych sposób. Mieszanki, które możesz stworzyć samodzielnie, również mogą być pomocne!
Gnojówka z pokrzyw
Jej przygotowanie jest proste, ale czasochłonne. Pokrzywy należy zebrać zanim zakwitną. Około kilograma pokrzyw należy zalać 10 litrami wody i odstawić na 2-3 tygodnie. Po kilku dniach zacznie się fermentacja i od tego momentu należy codziennie mieszać roztwór. Wraz z fermentacją pojawi się nieprzyjemny zapach, który pomoże zniwelować dodatek naturalnego nawozu wapniowego np. dolomitu (500 g). Zanim zaczniemy stosować preparat należy rozcieńczyć go w proporcjach 0,5 litra na 10 litrów wody. Oprysk należy powtarzać co trzy dni. Z racji jego zapachu nie jest wskazane, by stosować go na balkonach.
Wyciąg z pokrzywy
Świeżo zebraną lub suszoną pokrzywę należy zalać wodą (1 kg świeżej pokrzywy lub 200 g suszonej zalewamy 10 l wody) i odczekać od 12 do 24 godzin, b roztwór był gotowy do użycia. Nie trzeba go rozcieńczać, ponieważ nie dojdzie w tym przypadku do fermentacji.
Szare mydło i ocet
W początkowej fazie ataku mszyc warto rozpocząć walkę z nimi od obfitego spryskania roślin wodą z szarym mydłem i octem. Trzeba być dokładnym i nie pominąć żadnego fragmentu rośliny.
Woda z mlekiem i wyciąg z cebuli
Skuteczna bywa też woda z mlekiem w proporcji 1:1 lub wyciąg z cebuli. Aby go wykonać należy obrać cebulę i zalać ją jednym litrem wody. Po 12 godzinach należy gotować ją pół godziny i po ostudzeniu spryskać roślinę.
Źródło: agronews.com.pl