Epidemia koronawirusa ma ogromny wpływ na ludzi i przeróżne sektory gospodarki. Wzrost cen okazał się nie tylko gwałtowny, ale też gigantyczny! Na rynku odnotowuje się wzrost cen żywności nawet o 100 procent!

W ciągu 2-3 tygodni ceny niektórych produktów żywnościowych rosły o 40-100 proc. W ubiegłym tygodniu radykalnie podrożało mięsa drobiowego i pieczywa - poinformował Tomasz Chróstny, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

- Z jednej strony monitorujemy produkty w sklepach tradycyjnych, stacjonarnych, a z drugiej w internecie – wyjaśnił Szef UOKiK w audycji Money.pl, gdy został zapytany o kontrole cen w sklepach.

W ubiegłym tygodniu największy wzrost cen  wzrosły zanotowano w  cenach mięsa drobiowego, niektórych warzyw i pieczywie.

- Te wzrosty gospodarczo wcale nie są uzasadnione. Nie jest uzasadnione to, że w ciągu 2-3 tygodni produkty żywnościowe rosły o 40 czy niektóre 100 proc. - zaznaczył. 

Pokazuje to, że epidemię koronawirusa chcą wykorzystać przedsiębiorcy. Planują wzbogacenie się na tej nieuczciwości. 

Szef UOKiK powiedział, że zawyżanie cen jest problemem dostrzegalnym zarówno w  sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Wskazał również, że maksymalne ceny i marże dla produktów i usług, czyli mechanizm regulacyjny zapisany w Tarczy antykryzysowej, to tymczasowe wyjście z sytuacji. Ma ono na celu zatrzymanie nieuczciwe działania przedsiębiorców. 

Co więcej, UOKiK jest w stałym kontakcie z Polską Izbą Handlu, Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji i m.in. sieciami handlowymi. 


Izabela Nestioruk

Źródło: agropolska.pl