Epidemia koronawirusa ma ogromny wpływ na ludzi i przeróżne sektory gospodarki. Wzrost cen okazał się nie tylko gwałtowny, ale też gigantyczny! Na rynku odnotowuje się wzrost cen żywności nawet o 100 procent!
W ciągu 2-3 tygodni ceny niektórych produktów żywnościowych rosły o 40-100 proc. W ubiegłym tygodniu radykalnie podrożało mięsa drobiowego i pieczywa - poinformował Tomasz Chróstny, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
- Z jednej strony monitorujemy produkty w sklepach tradycyjnych, stacjonarnych, a z drugiej w internecie – wyjaśnił Szef UOKiK w audycji Money.pl, gdy został zapytany o kontrole cen w sklepach.
W ubiegłym tygodniu największy wzrost cen wzrosły zanotowano w cenach mięsa drobiowego, niektórych warzyw i pieczywie.
- Te wzrosty gospodarczo wcale nie sÄ… uzasadnione. Nie jest uzasadnione to, że w ciÄ…gu 2-3 tygodni produkty żywnoÅ›ciowe rosÅ‚y o 40 czy niektóre 100 proc. - zaznaczyÅ‚.Â
Pokazuje to, że epidemiÄ™ koronawirusa chcÄ… wykorzystać przedsiÄ™biorcy. PlanujÄ… wzbogacenie siÄ™ na tej nieuczciwoÅ›ci.Â
Szef UOKiK powiedziaÅ‚, że zawyżanie cen jest problemem dostrzegalnym zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. WskazaÅ‚ również, że maksymalne ceny i marże dla produktów i usÅ‚ug, czyli mechanizm regulacyjny zapisany w Tarczy antykryzysowej, to tymczasowe wyjÅ›cie z sytuacji. Ma ono na celu zatrzymanie nieuczciwe dziaÅ‚ania przedsiÄ™biorców.Â
Co wiÄ™cej, UOKiK jest w staÅ‚ym kontakcie z PolskÄ… IzbÄ… Handlu, PolskÄ… OrganizacjÄ… Handlu i Dystrybucji i m.in. sieciami handlowymi.Â
Izabela Nestioruk
Źródło: agropolska.pl