Krajowa produkcja rzepaku w 2015 roku wyniosła 2,7 mln ton, czyli o 19% mniej niż w ubiegłym rekordowym roku – oszacował jeszcze we wrześniu Główny Urząd Statystyczny. Jednak jak zauważają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, w ujęciu regionalnym sytuacja była bardzo zróżnicowana.

Największy spadek zbiorów odnotowany został w Opolskiem – były mniejsze aż o 26%. Większość województw wyspecjalizowanych w produkcji rzepaku (dolnośląskie, kujawsko-pomorskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie) również zaliczyło spadki, chociaż były znacznie niższe – od 3 do 14%. Wzrost produkcji odnotowano m.in. w województwie lubelskim (+8%) i warmińsko-mazurskim (10%).

Według GUS tylko w woj. warmińsko-mazurskim wzrosły średnie plony rzepaku – były o prawie 6% wyższe niż w 2014 roku. W pozostałych regionach Polski obniżka plonów wyniosła od 2 do aż 24%. W całym kraju przeciętny spadek wyniósł 17% r/r. Mniejsza produkcja rzepaku wynikała również z mniejszej powierzchni zasiewów – spadła o 2% do 932 tys. ha.

Źródło: BGŻ BNP Paribas