Jak donosi portal e-WGT, w ubiegłym tygodniu Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zwiększyła szacunki światowych zbiorów pszenicy w trwającym sezonie 2015/16. W porównaniu z wrześniową prognozą obecna jest lepsza o 7 mln ton – produkcja tego zboża ma wynieść 375 mln ton. Jednocześnie podniesiono zużycie o 5 mln ton do poziomu 727 mln ton. Także szacunki zapasów końcowych są lepsze – zostały zwiększone o 4 mln ton do poziomu 206 mln ton.

FAO zmniejszyła swoją prognozę globalnej produkcji kukurydzy – jest niższa względem wrześniowych danych o 4 mln ton, a zbiory mają wynieść w tym sezonie 1007 mln ton. Obniżka prognozowana jest głównie w Unii Europejskiej oraz Stanach Zjednoczonych Ameryki. Światowe zapasy kukurydzy powinny wynieść 222,66 mln ton, co oznaczałoby spadek w porównaniu do zeszłorocznego rekordu o raptem 1 mln ton, chociaż jeszcze wrześniowa prognoza wskazywała, że będą raczej wyższe.

„Światowe zbiory soi powinny wynieść w tym sezonie 318 mln ton (bez zmian miesiąc do miesiąca) i będą niewiele niższe od ubiegłorocznego rekordu”, podaje portal e-WGT. FAO zmieniła natomiast swoje prognozy w przypadku zużycia i zapasów soi. Zużycie powinno wynieść 315 mln ton, o 2 mln mniej niż przewidywano w ubiegłym miesiącu, a zapasy mają się poprawić o 3 mln ton w porównaniu z wrześniem i o 4 mln ton rok do roku.

Źródło: www.ewgt.com.pl