Jak podaje FAMMU/FAPA, być może jeszcze w tym roku 8 państw Unii Europejskiej, które są największymi producentami owoców, będą mogły eksportować do USA świeże jabłka i gruszki. Kraje te to Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Niemcy, Belgia, Holandia oraz Polska.
Do tej pory obowiązywała długotrwała procedura wystawiania wstępnych zezwoleń dla owoców, przez co unijne firmy były narażone na dodatkowe koszty, a potencjał eksportowy na rynek amerykański był znacząco ograniczony.
Amerykańskie służby fitosanitarne (APHIS – Animal and Plant Health Inspection Service) poddały do dyskusji projekt zmian tych przepisów. Dostawy świeżych jabłek i gruszek do USA zostaną dopuszczone pod warunkiem, że owoce zostały wyprodukowane zgodnie z nowym podejściem systemowym, które obejmuje minimalizację zagrożenia szkodnikami. Proponowane działania obejmują rejestrację miejsca produkcji i pakowania owoców, kontrolę miejsc produkcji dwa razy w sezonie, kontrolę higieny i zwalczania szkodników w miejscu produkcji, środki ostrożności po zbiorach oraz środki zabezpieczające przed muchą owocanką południówką (w krajach, gdzie ten szkodnik występuje) – podaje FAMMU/FAPA. USA będą uznawały tylko handlowe przesyłki owoców, jeśli dostawom będzie towarzyszyło świadectwo fitosanitarne oraz kontrola w porcie przeznaczenia.
Po wielomiesięcznych negocjacjach z Komisją Europejską, teraz Amerykanie muszą przeprowadzić zmiany proceduralne.
Źródło: FAMMU/FAPA