Przez 5 lat dostawcy kukurydzy z Brazylii i Ukrainy stawali się coraz ważniejszymi graczami na światowym rynku, aż w sezonie 2013/2014 kraje te zostały największymi eksporterami tego ziarna, zaraz po Stanach Zjednoczonych Ameryki.

Postęp technologiczny w Brazylii i Ukrainie w ciągu ostatniej dekady, wsparty okresem dosyć wysokich cen na światowych rynkach, spowodował gwałtowny wzrost powierzchni upraw przeznaczonych pod kukurydzę. W Brazylii szybciej dojrzewające odmiany kukurydzy spowodowały, że jest ona uprawiany zaraz po soi, a nie jak dotychczas zamiast soi, jako konkurencja dla takich upraw. Na Ukrainie produkcja kukurydzy zajęła nowe tereny na północy kraju, również wspomagana przez wysoko wydajne odmiany.

Podczas gdy światowe ceny kukurydzy w ciągu ostatnich kilku lat spadały, waluty Brazylii i Ukrainy również uległy osłabieniu, niwelując spadek cen i pozwalając zachować konkurencyjność na światowych rynkach.

Źródło: USDA