Dzięki niemal natychmiastowej reakcji władz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz szybkiemu zastosowaniu odpowiedniego podejścia do kwestii obrotu żywnością w ramach realizowanego „Programu dla szkół’ nie dopuszczono do tego, by zmarnowaniu uległo ponad 1 400 ton produktów.

Czym jest „Program dla szkół”?

„Program dla szkół” to działanie, które zostało delegowane z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Jako główny cel programu postawiono  dostarczanie do placówek oświatowych świeżej i zdrowej żywności – owoców, warzyw i produktów mlecznych.

W związku z szalejącą w Polsce epidemią, wszystkie placówki oświatowe zostały zamknięte. W zaistniałej sytuacji dostawy żywności, które do tej pory były realizowane w ramach „Programu dla szkół” zostały wstrzymane. Dostawcy mieli w swoich magazynach nadwyżki żywności, które mogły ulec zepsuciu. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęła decyzję, dzięki której udało się zapobiec zmarnotrawieniu żywności. Równocześnie ARiMR otrzymała od Komisji Europejskiej zgodę na realizację takich działań.

Gdzie trafiła żywność z programu?

Dostawcy działający w ramach „Programu dla szkół” przekazali ponad 1 400 ton produktów m.in. do szpitali, policji, wojsk, a także innych służb mundurowych, organizacji charytatywnych, domów pomocy społecznej, hospicjów, domów dziecka, a także rodzin zastępczych.


Źródło: agronews.com.pl