W pierwszym półroczu 2015 roku kraje Unii Europejskiej wyprodukowały o 3,5% więcej bydła (w tonach) niż w analogicznym okresie ubiegłego roku – podała FAMMU/FAPA, powołując się na dane Komisji Europejskiej. Natomiast w sztukach ubój zwiększył się o 2%.

Wzrosty produkcji we Wspólnocie (UE-28) dotyczyły przede wszystkim wolców (+5,7%), jałówek (+5,4%), krów (+5%), a także cieląt (+2,7%) i wołów (+1,9%). Odnotowano wyraźny spadek produkcji młodego bydła – o 3,5%.

W omawianym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Włochy, Estonia, Węgry, Polska, Bułgaria, Litwa, Portugalia, Luksemburg, Hiszpania, Cypr, Słowenia, Austria, Finlandia, Belgia, Czechy, Francja oraz Niemcy. Największe spadki produkcji odnotowano natomiast na Malcie, Słowacji, w Chorwacji, Grecji, Danii, Irlandii oraz w Wielkiej Brytanii.

Źródło: FAMMU/FAPA