Od wejścia Polski do Unii Europejskiej rosło w naszym kraju zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych. Miało to związek z rosnącą produkcją drobiu i z większą intensywnością żywienia zwierząt – piszą analitycy banku BGŻ BNP Paribas. Ze względu na wzrost cen w latach 2012-2014 zużycie spadało, jednak w sezonie 2014/2015 powróciliśmy do wzrostów. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w ostatnim sezonie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych wyniosło 3,6 mln ton, o 500 tys. ton więcej niż w sezonie 2013/2014.

W ostatnich latach dominowały śruty oleiste i to się nie zmieniło – mają one około 90% udział. Jednak w strukturze samych śrut zaszły duże zmiany – nastąpił bardzo duży wzrost zużycia śruty rzepakowej. Spowodowane to było wysoką krajową produkcją i spadkiem cen. Jednocześnie zmniejszyło się zużycie śruty słonecznikowej. W sezonie 2014/2015 udział śruty sojowej w strukturze zużycia śrut ogółem wyniósł 38%, śruty rzepakowej 26% (+4 pp.), a śruty słonecznikowej 12% (-4 pp.).

Według prognozy IERiGŻ w obecnym sezonie 2015/2016 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych wzrośnie o 5% do poziomu 3,8 mln ton. Ze względu na zwiększenie podaży i spadek ceny wzrosnąć ma konsumpcja śruty sojowej, a także rzepakowej, jeśli zmniejszy się eksport tego surowca.

Źródło: BGŻ BNP Paribas, IERiGŻ